Palatul Princiar

Daca înainte era un palat princiar în toata spendoarea sa, astazi se bucura de prestigiul de a fi un Muzeu de Istorie. Vorbim de Palatul Princiar din Turda, judetul Cluj, care, în final de secol Xvi ?i începutul celui de-al xvii-lea, a fost re?edinta principelui Sigismund Bathory.

Pus pe lista monumentelor istorice, Palatul Princiar de odinioara a purtat mai multe nume de-a lungul secolelor, care mai de care mai interesante. La un moment dat în istoria sa de mai bine de 400 de ani, aceasta cladire impunatoare a purtat numele de Casa Fiscala sau Curia Casei Fiscului, dar cel mai ciudat nume pe care l-a avut este “casa de Sare”. Asta pentru ca destinatia initiala a constructiei a fost sa gazduiasca Vama de Sare din Turda, ora? unde se afla o importanta salina.

De?i, ca design exterior, casa princiara nu prea are cu ce se lauda, ea aducând foarte mult cu o cladire obi?nuita, aceasta a suferit un întreg “face-lift” la începutul secolului al Xix-lea, dupa ce, în urma cu 230 de ani, acesteia i s-au administrat importante lucrari de refacere.

Daca tot vorbeam de arhitectura ei, este bine sa stiti ca la origine este una gotica, stil care se întrepatrunde cu cel renascentist, adaugat la una dintre “remodelari”.

In esenta, Palatul Princiar al lui Sigismund Bathory este o casa patratoasa, cu etaj si parter. Nu am vrea sa va descriem în detaliu casa pentru ca ar însemna sa va stricam supriza îmbinarii celor doua stiluri mentionate mai sus. Cert este ca cel mai bine aceasta simbioza a renascentismului cu goticul se vede în designul detaliat al unor lucrari secundare.

Timp de 400 de ani, cladirea a fost una dintre cele mai apreciate resedinte de catre principii Transilvaniei. Ca si evenimente istorice care s-au petrecut în aceasta cladire, putem mentiona ca aici aveau loc Dietele Transilvaniei, ultima desfasurându-se chiar la finele secolului xviii.

Spuneam la început ca aceasta cladire a ajuns acum un adevarat muzeu. Aceasta noua titulatura si-a luat-o în 1943, când a devenit Muzeul de Istorie din Turda. Cu toate acestea, muzeul a fost inaugurat de abia în 1951, la dorinta lui Augustin Ratiu.

Ca muzeu, institutia se poate lauda cu o vasta colectie de obiecte, majoritatea lor provenind din “epoca” romana. Multe dintre acestea au valoare numismatica, sunt obiecte care au si facut studiul unor cercetatori reprezentativi pentru România, precum Ioan I. Russu.

Palatul Princiar este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

1.4km de Casa Tudor | Directii

De vizitat